mail till Cecilia
Föregående kapitel Nästa kapitel
Det tar inte lång tid för en nybörjare på svensk släktforskning att förstå just hur viktig socknen är inom forskningen. Det är i kyrkoböckerna som du hittar de flesta register som behövs för att identifiera dina anfäder: födelseböcker, dödböcker, giftermål, längder med in- och utflyttade från församlingen. För det mesta behöver du inte leta någon annanstans även om domstolsböcker etc med t ex bouppteckningar är värda att studera mer om man vill veta lite mer om hur ens förfäder levde. Bouppteckningar är också bra på att bekräfta släktskap eftersom arvtagarna brukar stå uppräknade, och är därför en väg att gå om kyrkoböckerna har brunnit.

Här är min samling av 18 kyrkor från Skåne och Småland. Många av dem är gamla kyrkor med anor ner till 1100- och 1200-talen. De ligger inom gångavstånd till 1½ timmes bilfärd från där jag bor. Jag har anor i de flesta av dessa församlingar, bara 3 eller 4 fattas bland mina anor.

Det finns ytterligare ett kort på Emmislöv kyrka i "Foton från Häromkring" och i "Panorama" finns ett kort på Stenbrohult kyrka - ej med i denna kollektion.

 
 
 
  rundtur i låg kvalitet, max 35 kb rundtur i mellankvalitet, max 125 kb
Hem  |  Genealogi  |  Fotoalbum  |  Blandat